5 tips om in december niet overprikkeld te raken

december overprikkeling

December is over het algemeen voor iedereen vrij heftig. Voor iemand met NAH (Niet aangeboren hersenletsel) is het extra heftig. Overprikkeling ligt constant op de loer. Het is een drukke maand. En dan heb je ook nog overal lichtjes, muziekjes, vuurwerk, feestjes, kinderen die hyper zijn, etc. Ik deel 5 tips om deze maand door te komen met zo min mogelijk overprikkeling.

1. Begin op tijd met de voorbereidingen

Heb je cadeaus nodig? Verzamel op tijd verlanglijstjes en begin vroeg met inkopen. Zo voorkom je stress dat bepaalde cadeaus niet meer verkrijgbaar zijn of niet op tijd bezorgd. Maak een lijstje met wat je voor wie wilt kopen en vink af als het binnen is.

2. Koop online

Misschien niet goed voor de lokale middenstand, wel goed om het aantal prikkels te beperken. Vermijdt de drukte in de winkels door zoveel mogelijk online te kopen. Niet alleen de cadeaus, maar ook voor de boodschappen is dit een aanrader. Appie komt met liefde je boodschappen tot aan de deur brengen.
Je vergeet vast nog iets, waardoor je toch nog die drukke supermarkt of speelgoedwinkel in moet, maar dan hoef je er in ieder geval niet uren rond te lopen.

3. Durf nee te zeggen

Zie je op tegen dat feestje of het kerstdiner buiten de deur? Die kop koffie met een vriendin vlak voor kerst of helpen met knutselen op school? “Nee” zeggen is misschien niet makkelijk en ook vaak helemaal niet leuk, maar soms wel heel erg nodig dus gewoon doen!

4. Maak het jezelf makkelijk

McDonalds kan ook prima met kerst en ik weet uit ervaring dat het er heerlijk rustig is. Er zijn ook een hoop restaurants momenteel waar je een compleet menu kunt afhalen en een enkele bezorgt het zelfs warm aan huis. Uren in de keuken staan is dus nergens voor nodig en je steunt op deze manier de restaurants ook nog, win-win dus zou ik zeggen.

5. De belangrijkste: neem je rust

Deze tip geldt natuurlijk eigenlijk gewoon het hele jaar door, maar is zeker in deze maand o zo belangrijk. Zorg echt voor voldoende rust. Zonder je tussendoor even een momentje af, ga ’s middags even naar bed en zorg dat je ’s avonds niet te laat naar bed gaat.

Hoe kom jij december zo goed mogelijk door?

Hoe komen jullie december zonder kleerscheuren door? Het zou leuk zijn als je je tips in een reactie deelt.
Ik hoop dat jullie er ondanks de overload aan prikkels toch van kunnen genieten. Alvast fijne feestdagen in ieder geval!

PS Je kunt er met de feestdagen natuurlijk ook gewoon lekker tussenuit gaan om de drukte te ontvluchten. Center Parcs Het Heijderbos is hier ideaal voor. Lekker het bos in!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.