Tips voor een bezoek aan Disneyland Parijs met NAH

Als echte Disneynerd ging ik altijd al graag naar Disneyland. Maar een pretpark is een en al prikkels en dat maakt het nu met NAH wel wat lastiger. Door de jaren heen heb ik wel geleerd hoe ik de overload aan prikkels een beetje kan beperken. En ieder reisje leer ik weer nieuwe dingen om het voor mezelf behapbaarder te maken.
Ik leer ook vaak van de ervaring van anderen dus wie weet is er ook wel iemand die iets aan mijn ervaringen heeft. Ik deel ze daarom graag
met jullie.

Neem de tijd

Eigenlijk is Disneyland sowieso niet te doen in 1 dag dus is het voor iedereen een aanrader om wat langer te gaan. Het is natuurlijk niet goedkoop, maar zeker met een NAH is het fijn als je je bezoek over meerdere dagen kan verspreiden. Het voelt minder gehaast en even rusten tussendoor is dan niet erg.

Disneyland Parijs kasteel avond
Disneyland vlak voor de avond show ‘Disney Illuminations’

Hotel dichtbij Disneyland

Een hotel bij het park is zeker aan te raden, zodat je bijvoorbeeld makkelijk even naar bed kunt gaan tussendoor. Ook is het dan makkelijker om af te haken als het teveel wordt en hoef je niet perse met z’n allen terug naar het hotel. Gaat de rest van het gezin (of groep) wel mee naar het hotel? Er zijn een aantal hotels met zwembad, zij kunnen zich daar vermaken terwijl jij rust.

Disneyhotel

Kies je voor een van de Disney hotels? Dan mag je ook nog eens gebruik maken van de ‘Extra magic time’. Je mag dan voor de officiĆ«le openingstijd het park in en alvast genieten van een aantal attracties. Dat scheelt natuurlijk heel veel drukte.
Tussen de Disney- en partnerhotels (met uitzondering van de Davy Crockett Ranch en Villages Nature) en Disneyland rijden gratis shuttlebussen heen en weer. Deze shuttlebussen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er zijn speciale plaatsen bestemd voor gasten met een beperking. Vooral de shuttlebussen naar de partnerhotels kunnen wel heel druk zijn, dit is wel iets om rekening mee te houden.

Pluto in Disney's Sequoia Lodge hotel
Nog een voordeel van een Disney hotel, Disney karakters ontmoeten in het hotel

Bereid je bezoek goed voor

Op de website van Disneyland Parijs is veel informatie te vinden voor wat betreft de toegankelijkheid met een beperking. Zo kun je precies zien welke attracties je bijvoorbeeld kunt betreden met rolstoel. Of waar je in het geval van epilepsie misschien beter niet in kunt gaan. Handig om vooraf een lijstje te maken welke attracties geschikt zijn en welke misschien minder of niet geschikt zijn om te doen. Nog makkelijker: in de app van Disneyland Parijs kun je attracties, restaurants en meer toevoegen aan je verlanglijstje en kun je ook de toegankelijkheid checken. Een goede voorbereiding maakt een bezoek zoveel makkelijker.

Priority Card

Afhankelijk van je beperking zou je in aanmerking kunnen komen voor een Easy Access Card of een Priority Card.
Voor een Priority Card heb je een invaliditeitsbewijs nodig (gehandicapten parkeerkaart, Autipas of een bewijs van het UWV waarop staat dat je recht hebt op een WAJONG, WAZ, WAO of WIA (IVA/WGA)).
Deze kaart geeft je met voorrang (maar niet onmiddellijk) toegang tot attracties, shows, ontmoetingen met disneyfiguren, restaurants en boetiekkassa’s.

Voor een bewijs van mijn IVA heb ik een bericht gestuurd naar het UWV via ‘mijn UWV’ en heb daar gevraagd om een uitkeringsverklaring. Deze ontving ik vervolgens in ‘mijn documenten’. De Priority Card heb ik vooraf online aangevraagd (dit kan vanaf een maand voor vertrek) en vervolgens opgehaald bij de conciĆ«rge van ons (Disney)hotel. Je kan de kaart ook ophalen bij de speciale loketten bij de ingang van het park.

Het is soms even zoeken naar de juiste ingang van attracties en shows, maar de Cast Members wijzen je graag de weg. Je mag met de Priority Card overal 4 begeleiders meenemen, behalve bij de parades, daar mag je maar 2 begeleiders meenemen. Mocht je dus met een gezin van 4 zijn, dan kun je niet met het complete gezin in het speciale vak staan. Uitzonderingen worden zelden gemaakt voor dit vak.

Korting

Heb je het juiste document voor de Priority Card? Dan kunnen jij en 1 begeleider 25% korting krijgen op de toegang van het park. Dat geldt niet alleen op dagkaarten, maar ook op jaarkaarten. De kaarten zijn alleen op de dag zelf te koop bij de ingang van de parken of bij de receptie van je Disneyhotel. Je hoeft de toegang van het park in dit geval niet vooraf te reserveren voor jezelf en de begeleider. Let wel op: dit geldt dus alleen voor jezelf en 1 begeleider. De rest heeft gedateerde kaarten of een ongedateerd kaartje met reservering nodig. Gewone dagkaarten zijn niet meer bij de ingang verkrijgbaar.
Verblijf je in een Disney hotel? Dan is het vaak voordeliger om gewoon een pakket te boeken (hotel inclusief tickets) dan een ‘room only’ (bijvoorbeeld via booking.com) met dagkaarten met korting.

De Prioritycard van Disneyland Parijs
De Priority Card

Easy Access Card

Wanneer je een erkende langdurige chronische ziekte hebt, kun je eenvoudiger toegang krijgen tot de attracties met de Easy Access Card. Deze kaart werkt als een soort fastpass waarbij je een tijdslot krijgt. Je krijgt dus geen voorrang, maar het voordeel is dat je niet in de drukke rij hoeft te wachten.
De Easy Access Card kun je na aankomst aanvragen bij de conciƫrge van een Disney hotel of bij de ingang van het park. Je hebt hiervoor een medische verklaring nodig van een arts. Op de website kun je vinden waar deze verklaring aan moet voldoen.

Easy Access Card Disneyland Parijs
De Easy Access Card met afsprakenkaartje

Hulpmiddelen

Vergeet vooral de hulpmiddelen niet waar jij iets aan zou kunnen hebben. Denk hierbij aan een zonnebril om visuele prikkels te beperken en oordopjes of een koptelefoon om lawaai te beperken. Rolstoelen zijn te huur in beide parken (op basis van beschikbaarheid) dus maak hier vooral gebruik van als dit je kan helpen de dag beter door te komen.

hulpmiddelen tegen prikkels
Ik ga niet zonder mijn zonnebril en noise cancelling oordopjes

Lees hier een eerdere blog met tips voor Disneyland

4 gedachten over “Tips voor een bezoek aan Disneyland Parijs met NAH”

  1. Hoi Hoi,
    Ik heb een vraagje en ik hoop dat jij daar toevallig het antwoord op weet.
    Ik ga in November naar Disneyland en heb zelf ook een Wia uitkering (Wga).
    Ik heb gister met het uwv gechat om naar een uitkeringsverklaring te vragen, zij gaven aan dat een betaalspecificatie ook goed is.
    Ik vroeg mij af of jij hier toevallig meer over weet?
    Groet, Stephanie

    1. Hoi Stephanie,

      Ik durf niet te zeggen of dat genoeg is. In de lijst van geaccepteerde documenten staat ā€˜wia met de vermelding WGA of IVAā€™, maar op de betaalspecificatie staat dat bij mij iig niet vermeld. Er staat alleen WIA. Je zou denken dat het voldoende moet zijn, omdat er maar 2 soorten WIA zijn en beiden worden geaccepteerd, maar met een beetje pech tref je de verkeerde castmember die perse de vermelding WGA of IVA wil zien.
      Ik zou dus persoonlijk zelf met een geruster hart gaan met een verklaring ipv een betaalspecificatie. En die verklaring is volgens mij maar een kleine moeite voor het UWV, want die wordt gewoon in je documenten klaargezet.

      Succes in ieder geval en alvast veel plezier!

      Groetjes, Yvonne

  2. Goede morgen,

    Dank voor deze tips! Eerlijk gezegd zie ik wat op tegen ons bezoek aan disney, maar deze tips helpen al enorm. Het UWV geeft alleen Nederlandse uitkeringsverklaringen af. Hoe heb jij dat opgelost? Heb je een Engelse vertaling meegenomen?

    Met vriendelijk groet,

    Irene

    1. Hoi Irene,

      Wat fijn dat deze tips je helpen! Ik heb alleen de Nederlandse uitkeringsverklaring meegenomen. Ik moest het wel even zelf aanwijzen in de map met toegestane documenten, maar ik had dat lijstje ook zelf bij de hand voor de zekerheid. Toen ze het UWV logo zag was het volgens mij goed.

      Alvast veel plezier!

      Groeten, Yvonne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.