10 dingen die je beter niet tegen iemand met NAH kan zeggen

10 dingen die je beter niet tegen iemand met NAH kan zeggen

Als NAH-er krijg ik regelmatig reacties te horen die ongetwijfeld vaak goed bedoeld zijn, maar waar ik toch een beetje de kriebels van krijg. Met behulp van de leden van mijn Facebook groep N.A.H. jongeren stelde ik een lijstje samen met 10 dingen die je beter niet tegen iemand met NAH kan zeggen. Ik kon het niet laten om hier een reactie op te geven met een vleugje sarcasme 😉

 1. “Wat fijn dat je er zo goed vanaf gekomen bent”

  Dus jij kunt aan de buitenkant zien hoeveel schade ik aan de binnenkant heb?

 2. “Maar je ziet helemaal niets aan je?”

  Had ik met mijn been moeten slepen om het echt te laten lijken dan?!

 3. “Ik vergeet ook wel eens iets”

  Wel eens ja, ik ben een lopend vergiet.

 4. “Alle ouders zijn toch moe?”

  Ik ben ook in een ver verleden een ouder zonder NAH geweest en trust me, de vermoeidheid die ik toen ervaarde kwam zelfs na een paar nachtdiensten na weinig slaap niet eens in de buurt van de vermoeidheid die ik nu ervaar.

 5. “Jij bent toch veel te jong voor een beroerte?!”

  Was het maar waar! Mijn beroerte deed helaas niet aan leeftijdsdiscriminatie.

 6. “Waar een wil is, is een weg”

  Kan mijn wil dan ook een stukje afgestorven hersenen herstellen?

 7. “Lekker vroeg naar bed vanavond, dan gaat het morgen vast beter”

  Ging het maar zo makkelijk.

 8. “Ga lekker sporten, daar krijg je meer energie van”

  Die hebben we echt allemaal al wel geprobeerd hoor.

 9. “Wat een luxe dat je niet meer hoeft te werken”

  Ja, ik heb er altijd al van gedroomd om mijn toekomstplannen in rook op te zien gaan.


 10. “Als je het gewoon eens accepteert kun je verder met je leven”

  Mijn reactie hierop kun je teruglezen in een eerdere blog die ik over acceptatie schreef. Je leest hem hier.


Welke reactie past volgens jou ook in het lijstje van ’10 reacties die je beter niet tegen iemand met NAH kan zeggen’? Ik ben benieuwd dus laat het me weten in de reacties!

10 gedachten over “10 dingen die je beter niet tegen iemand met NAH kan zeggen”

 1. So right! Dat is het probleem je ziet niks aan ons. Afgezien van mijn verticale scheiding aan de zij kant van mijn hoofd. Sinds ik weet dat ik NAH heb ben ik er wel meer open over. Maar blijft toch lastig uitleggen wat het is.

  1. Bedankt voor je reactie Laurens, het is zeker lastig om uit te leggen.
   Ik snap zelf soms al niets van mijn beperkingen dus kan ik me ook wel voorstellen dat het dan voor anderen helemaal lastig te begrijpen is ook.

   1. Als ik jouw story lees is jouw NAH veel heftiger dan de mijn. Ik merk dat ik soms ontrent ben in mijn enthousiasme. Dat wordt niet altijd gewaardeerd. Blijft dan moeilijk uitleggen na een hockeywedstrijd.

 2. Hallo Yvonne,

  Ik ben moeder van een zoon die 15 jaar geleden aan een hersentumor geopereerd was. Ik vind jou artikel over 10 dingen die je beter niet tegen iemand met NAH kan zeggen is goed en duidelijk. Mag ik vragen uit welk bron die artikel komt? Die zou ik graag op mijn website willen gebruiken. Zie Pieterpadsteppen-wandelen.nl

  Met vriendelijke groet
  Maggie Tervit

  1. Hallo Maggie,
   Bedankt voor je reactie. Heftig voor een moeder ook om dat mee te maken!
   Ik ben eigenlijk zelf de bron 😉 En de leden van mijn Facebookgroep N.A.H. Jongeren. Ik heb mijn lotgenoten daar gevraagd van welke reacties zij de kriebels krijgen en uit die reacties en mijn eigen ervaring heb ik dit lijstje samengesteld.

   Groeten, Yvonne

 3. Beste allemaal,
  Misschien een beetje raar om er nu zo over te beginnen maar mijn moeder heeft ook N.A.H ze heeft een extreem zeldzame vorm en heeft er veel moeite mee om hier mee om te gaan. Tevens hebben haar dicht bij zijnde familie leden zoals moeder en zussen aangegeven dat ze haar niet geloven omdat (zoals ook aangegeven in de tips) je het niet ziet en ze de afgelopen jaren op haar tenen heeft gelopen. Ik vind het erg rot voor haar dat ze geen steun krijgt van mensen die gaar begrijpen of hun best doen om haar te begrijpen. Nu zit zo ook nog in een heel lastige situatie met het UWV en met het AMC over een nieuwe uitslag. vandaar dit bericht hiermee hoop ik dat er mensen zullen reageren en dat ze mensen vind die haar snappen.
  Groetjes,
  Julia

  1. Wat een lastige situatie Julia! Voor je moeder, maar ook zeker voor jou!
   Familie zou je misschien kunnen verwijzen naar https://www.hersenletsel-uitleg.nl/ zodat het voor hun misschien duidelijker is wat er met je moeder aan de hand is.
   Ik hoop dat ze er met het UWV en AMC ook snel uitkomt, want ik kan me voorstellen dat dat echt slopend is voor je moeder.

   Ik wens jullie in ieder geval heel veel sterkte!

   Groetjes,

   Yvonne

   1. Gelukkig heb ik maar weinig mensen gekend die deze dingen tegen me hebben gezegd.
    Wel nummer 9 en nummer 10 Netter geformuleerd, dat wel of tussen de regels door.
    Dankjewel ik ga weer verder met mn 1e verkenning in de wereld van Nah (die ik altijd uit de weg ging)
    Lfs Lennie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.