Ik heb een haat-liefdeverhouding met mijn bed

Yvonne Sas half onder de deken

Van iemand die altijd moe is zou je verwachten dat zij zou kunnen slapen wanneer ze haar kussen aan zou raken. Ik krijg ook vaak in reacties op mijn vermoeidheid te horen dat het vast beter gaat als ik een avondje vroeg naar bed ga. Was dat maar zo! Ik heb door mijn NAH echt een haat-liefdeverhouding met mijn bed.

Prikkels verwerken

Ik kan me geen moment meer herinneren dat ik niet moe was. Ik ben altijd moe. Daarom lig ik regelmatig vroeg op bed, maar slapen? Ho maar. Hoe dat komt? Mijn hoofd is dan nog heel druk bezig om de prikkels te verwerken. Het ligt er aan hoeveel er in mijn hoofd zit, maar soms kan het uren duren voor ik eindelijk in slaap val. Als ik bijvoorbeeld een verjaardag plannen ben gaat er in bed nog zoveel door mijn hoofd. Of als ik een dagje weg ben geweest, dan gaat in bed alles nog door mijn hoofd heen. En na feestjes ben ik vooral nog lang onrustig, omdat ik dan veel te veel prikkels moet verwerken. Ik las deze week van een lotgenoot dat ze zich ‘hyper’ voelde ’s avonds. Dat is inderdaad precies hoe ik het voel na een feestje o.i.d.. Ik ben dan gewoon helemaal hyper.

Vicieuze cirkel

En ja, ook ik maak het natuurlijk ook wel eens gewoon te laat. De rust wanneer de kids naar bed zijn is gewoon soms te fijn 😉
Dat brengt me wel constant in een vicieuze cirkel. Niet in slaap kunnen komen (of te laat naar bed), vervolgens kan ik ’s ochtends mijn bed niet uitkomen. Dan moet ik haasten, is mijn batterij halverwege de dag al leeg wanneer er nog veel meer prikkels verwerkt moeten worden. Wat dan niet goed lukt de rest van de dag, waardoor ik weer niet kan slapen, etcetera… Uiteraard heb ik geprobeerd mindfulness/ontspannings oefeningen te doen, maar dat heeft tot nu toe niet echt gewerkt bij mij. Ik probeer nu sowieso zoveel mogelijk te beperken dat dingen die ik nog moet doen of wil doen in mijn hoofd blijven hangen door ze gewoon zo snel mogelijk te doen. Verder werkt muziek vaak goed, ik wordt regelmatig wakker met mijn AirPods nog in mijn oren of ik vind ze ergens anders in bed terug.

Soms helpt niets

Maar soms helpt niets en ga ik er maar gewoon even uit en probeer ik het later nog eens. Ik probeer er dan maar zo min mogelijk aan te denken hoe moe ik de volgende ochtend zal zijn, (want he, de kids staan ook gewoon weer vroeg naast m’n bed) hoe lastig dat soms ook is.

4 gedachten over “Ik heb een haat-liefdeverhouding met mijn bed”

  1. het slaap probleem zal met je NAH te maken hebben, maar zit ook in de familie schat.Het blijkt familiair te zijn. dus je hebt er nog eens dubbel op mee te maken 🙁

    xxx

    1. Vervelend he? Als ik mindfulness oefeningen probeer gaan mijn gedachten binnen 5 seconden alweer terug naar de dingen die ik nog moet doen hoor dus daar begin ik niet eens meer aan haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.