December

December staat voor mij voor gezelligheid, warmte (nou ja, binnen dan) en familie. Sinds mijn C.V.A.’s staat december ook voor drukte en voor nog meer chaos dan normaal. Het wordt gigantisch druk in mijn hoofd en daar probeer ik ieder jaar beter mee om te gaan. Dat gaat steeds een beetje beter, maar ieder jaar is het wel weer even doorbijten en aftellen tot januari.

 

Ik ben nogal een controlefreak dus de cadeaus regel ik het liefste zelf. Voor Sinterklaas en kerst. Ik was gewend dit uit te stellen tot het laatste moment om vervolgens gestresst de stad in te gaan op zoek naar een leuk cadeau voor iedereen. Dit doe ik tegenwoordig anders. Ik begin al eerder in het jaar met af en toe een cadeautje wanneer ik iets leuks tegenkom en wanneer de verlanglijstjes gemaakt zijn zorg ik dat ik niet te lang wacht om daar nog iets van te kopen.

Dat kopen doe ik zoveel mogelijk online, zodat ik niet hoef te rijden, zodat ik geen drukke winkel  in hoef en zodat ik rustig kan kijken naar wat ik moet hebben op het moment dat het mij uit komt. Dat kon ik dus gewoon doen als de kleintjes lagen te slapen. Ik maak lijstjes van wat ik voor wie wil kopen en dan kan ik er rustig voor gaan zitten. Wanneer de betreffende cadeaus binnen zijn vink ik ze af. Geen stress dus om de Sinterklaascadeaus.

Toch ontkom ik er natuurlijk niet helemaal aan om de drukte te ontlopen. Tijdens de intocht van Sinterklaas bijvoorbeeld. En dus stond ik ook dit jaar weer in de haven van Hoorn te blauwbekken in de kou met een peuter en een baby. Gelukkig was Tony dit jaar vrij zodat we het samen konden doen. Dat scheelt een hoop.

Sinterklaas lieten we dit jaar thuis in de middag op visite komen, na de slaapjes van Fien en Kaeden. Zo voorkwam ik dat ze al moe waren voor Sinterklaas er was en zo bleef het ook tijdens het uitpakken van de cadeaus nog even gezellig. Ook kon ik zelf op deze manier nog even rusten voor de drukte.

Ik ging altijd graag naar de kerstshows van tuincentrums nadat Sinterklaas weer vertrokken was naar Spanje, maar ook dit heb ik dit jaar anders gedaan. Omdat het altijd erg druk is vanaf 6 december zijn we nu voor die tijd dus al geweest. Heerlijk rustig!

Ik neem me altijd voor om voor kerst nog maar een klein cadeautje doen, omdat ze van Sinterklaas al genoeg hebben gekregen. Dit mislukt ieder jaar standaard en is ook dit jaar weer niet gelukt. Wel heb ik dit jaar, in tegenstelling tot andere jaren, alle cadeaus op tijd binnen, dus ook wat betreft de kerstcadeaus geen stress.

Waar ik wel ieder jaar tegenaan loop is de extra drukte op school. Alle extra activiteiten op de school van Jazzlyn en Rivaro en op de peuterspeelzaal van Fien kosten mij extra energie. Sinterklaasviering, kerstdiner, kerstbrunch, kerststukje maken, etc., mijn hoofd zit er vol van en ieder jaar komt er meer bij. Topdrukte in mijn hoofd.

Er moet in December dus niets extra’s bijkomen. Afgelopen week gebeurde dat helaas wel. Kaeden had een paar slapeloze nachten en Tony had een drukke week op zijn werk door de opleiding die hij momenteel doet, waardoor ik er ook nog alleen voor stond. Ik was op. Totaal energieloos. Prikkelbaar. Chagrijnig. Boos. Verdrietig. Gefrustreerd. Gewoon op. Ik geef het advies zo vaak aan lotgenoten, maar zelf doe ik het eigenlijk nooit, omdat het toch wel een beetje als falen voelt: Hulp vragen. Toen ik echt geen andere oplossing meer zag heb ik mijn moeder een appje gestuurd of de 2 jongsten een dagje bij haar konden komen. En dat kon gelukkig. Of misschien kan ik beter natuurlijk zeggen, want mijn moeder is altijd mijn reddende engel en zegt nooit nee.

Inmiddels slapen ze al 2 nachten bij opa en oma en ondanks dat ik ze mis weet ik dat ik dit even nodig had. Even bijkomen van de drukte die geweest is en even uitrusten voor de drukte die nog komen gaat. Ik denk dat ik mijn eigen advies maar eens vaker op moet volgen. Ik voel me inmiddels een stuk beter dus ik kan er weer even tegenaan. En dan is het zo januari!

 

Nog even mijn N.A.H. tips (die eigenlijk stiekem heel fijn zijn voor iedereen) voor december op een rijtje:

 • begin al vroeg in het jaar met cadeautjes verzamelen of laat dit aan iemand anders over
 • shop zoveel mogelijk online
 • wacht niet tot het laatste moment met inkopen doen
 • plan activiteiten zoveel mogelijk om je eigen rustmoment en die van de kinderen, zo blijft iedereen gezellig
 • Bezoek kerstshows en kerstmarkten als het even kan al voor Sinterklaas richting Spanje gaat en vermijd deze plekken na 6 december
 • Vraag hulp!

Fijne feestdagen en vergeet ondanks de drukte niet te genieten! 

14 gedachten over “December”

  1. Thanx Monique! Heb je gezien dat je tussen de links staat? πŸ˜‰ Let me know als ik er een andere omschrijving bij moet zetten of hem weg moet halen!

  1. Thanx Marije! Jij ook fijne feestdagen! p.s. ik heb je tussen m’n links gezet, omdat ik je blog altijd erg leuk vind om te lezen. Wil je het me laten weten als je de omschrijving liever anders ziet of als je liever hebt dat ik de link weg haal?

 1. Wat kan jij toch leuk schrijven. Ik kan merken dat je daar goed in bent.
  Nou schat, geniet lekker Ennuh…….volg je eigen raad steeds goed op Hahahaha.

 2. Hi Schat,

  Ik Wens je heel veel gezondheid, geluk en verder al het goede voor 2018 en alle jaren erna natuurlijk voor jou en je dierbare. Ik vergeet je niet hoor
  KUS, Ton

  1. Ah lief! Dat etentje gaan we wel snel een keer inhalen toch? Leek me erg gezellig! Ik wens jullie ook veel goeds voor 2018 toe, behalve het landskampioenschap natuurlijk πŸ˜‰ Xx

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.