Tradities

Deze periode van het jaar staat inmiddels al jaren in het teken van de discussie rondom onze Nederlandse traditie Sinterklaas. Ik meng me zelden in die discussie. Sterker nog, ik ben de discussie meer dan zat. Na jaren discussie zijn beide ‘partijen’ alleen maar verder van elkaar af komen te staan dus naar mijn idee schieten we er ook niet zoveel mee op. Het gaat ook veel te ver. Zelfs in mijn mooie Hoorn zijn nu, net als in 17 andere gemeenten, protesten tijdens de intocht aangekondigd en dit alles legt toch wel een beetje een bom onder deze oude traditie. 

Ik vind tradities over het algemeen mooi (uitzonderingen daargelaten), het maakt een land uniek. Maar heel eerlijk? Ik word niet heel erg warm van onze Nederlandse tradities. En daarom zou ik het aan de ene kant ontzettend jammer vinden als Sinterklaas zou verdwijnen, maar aan de andere kant ook weer niet. Mijn voorkeur gaat namelijk uit naar Kerst. Ik zou het liefst met Kerst flink uitpakken en Sinterklaas overslaan. Gewoon 1 december de kerstboom erin en het hele huis in kerstsfeer brengen. Eigenlijk vind ik twee van deze feesten ook gewoon teveel in één maand voor die kleintjes (en voor mij en mijn bankrekening), want ze stuiteren vanaf half november zo door tot 1 januari. Maar helaas kom je in Nederland eigenlijk gewoon niet onder Sinterklaas uit.

Net als Sint Maarten. Geef mij maar Halloween. De meeste kinderen zien het verkleed trick-or-treaten (is dat een woord? Zo nee, dan nu wel!) op tv en Youtube regelmatig voorbij komen. Fien wilde zich afgelopen zondag dan ook snel verkleden voor we naar buiten gingen met haar lampionnetje en begreep het niet zo goed toen ik zei dat dat niet helemaal de bedoeling was . Ik vind het zelf ook wel fijn dat Halloween wat verder van de drukke decembermaand af ligt dus alleen al daarom zou hier mijn voorkeur naar uitgaan. 

Gelukkig voor mij worden deze twee feesten wel steeds populairder in Nederland, al hebben we, als ik kijk naar de gemiddelde kerstman hier, nog wel een aardige weg te gaan tot kerst hier net zo’n mooi feest is als in Amerika. Maar tot die tijd vermaak ik me wel met de kerstfilms op Netflix en loop ik een extra rondje door het tuincentrum. En natuurlijk kijk ik er evengoed naar uit dat ook mijn laatste kleintje volgend jaar met zijn lampionnetje door de straat loopt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.