Ik had een positieve zwangerschapstest op mijn 19e

zwangere vrouw

Vier keer positief

Ik ben gezegend dat ik vier keer een positieve zwangerschapstest heb mogen beleven. Ok, eigenlijk veel meer, want je kan er maar zeker van zijn dat hij positief is, toch? Van alle vier de keren weet ik nog precies het moment. Waar ik was op dat moment, met wie ik was, hoe ik me voelde en wat ik daarna deed. In deze blog deel ik het verhaal over mijn eerste zwangerschapstest.

Huisje, boompje, beestje aan de andere kant van het land

Op mijn 18e vertrok ik met mijn verse Havo diploma op zak naar Enschede, om daar samen te gaan wonen met mijn toenmalige vriend. Het zat nooit in de planning om jong moeder te worden, maar ik was nogal laks met het nemen van de pil. Natuurlijk wist ik wat de consequenties daarvan konden zijn en dat vond ik eigenlijk wel prima. Toch was ik wel een beetje naïef om te denken dat het zo’n vaart niet zou lopen. Een paar maanden later, inmiddels 19, allebei net gestart met een baan op Schiphol en klaar om te verhuizen naar Hoorn, bleef mijn menstruatie uit. Je voelt hem natuurlijk al aankomen…

Wachten in de woonkamer

Toen ik geen idee meer had wanneer mijn laatste menstruatie was haalde ik snel een test. Bloednerveus was ik. Ik plaste in een bekertje (sorry voor de details) stopte de test er in en legde hem onderste boven op het aanrecht. Nu moet je weten dat dit al een tijdje geleden is en toen moest je nog wat langer op de uitslag wachten. Dat wachten deden we in de woonkamer, te nerveus om naar de zwangerschapstest te blijven kijken. Die paar minuten leken een eeuwigheid te duren. De uitslag was hartstikke positief. Om daar zeker van te zijn las ik eerst nog drie keer de gebruiksaanwijzing opnieuw. En mijn vriend ook. Allebei een beetje flabbergasted, maar wel blij. Zo blij dat we direct in de auto sprongen om naar de dichtstbijzijnde babywinkel te rijden.

Ik had verwacht dat ik een preek zou krijgen

Onderweg wilde ik meteen mijn moeder en oma bellen om ze dit grote nieuws te vertellen. In gedachten hoorde ik hun reactie al. Mijn moeder blij, van mijn oma een enorme preek. En dus belde ik eerst mijn moeder en stelde ik de preek van mijn oma nog even uit. “Ik wil je iets vertellen” En verder durfde ik niet dus gaf ik de telefoon aan mijn vriend om dit klusje te klaren. Mijn moeder begon juist met een preek. Natuurlijk was ze ook wel blij, ze zou voor het eerst oma worden, maar eerst deelde ze haar bedenkingen. Ik maakte me vervolgens op voor de volgende preek en drukte het nummer van mijn oma in op mijn telefoon. Gek genoeg bleef dit keer de preek uit en was mijn oma alleen maar heel blij. Haar eerste achterkleinkind!

Roerige zwangerschap

Het werd een roerige zwangerschap, we verhuisden naar Hoorn. Nog geen huis dus op zolder bij mijn oma. We raakten beide onze baan kwijt, maar hadden ook op tijd weer een nieuwe baan. We kochten een huis, kregen 2 weken voor de uitgerekende datum de sleutel en ik stond op de uitgerekende datum nog op een ladder plafonds te witten. Uiteindelijk werd negen dagen na de uitgerekende datum (ze komt overigens nog steeds overal te laat) mijn beeldschone dochter, Jazzlyn Jada, geboren.

Inmiddels is Jazzlyn uitgegroeid tot een prachtige puber van 15. Op haar 15e verjaardag schreef ik deze blog.

ps Dat ben ik natuurlijk niet op die foto, ik was zo’n 40 kg dikker 😉 Deze foto is van Michalina via Unsplash

4 gedachten over “Ik had een positieve zwangerschapstest op mijn 19e”

  1. Blog: voor het eerst Oma :
    februari 2003, als de dag van toen ………Drukke werkdag vandaag, veel telefoon en gesprekken. Wacht ik moet nog even iets kopieeren, onderwijl ik naar de receptie in de hal loop, houd de technische man mij aan, met een verhaal over een leegstaande kamer. Wacht even Kees, mijn telefoon gaat. Op het display zie ik dat het mijn dochter is. Ha schat, wat is er? Ik sta op mijn werk bij de receptie. Ehh hoi mam, ehh ik moet je iets vertellen, ehhh, nee wacht, ik geef A wel even. Mijn hart schiet in mijn strot, wat is er aan de hand? Wat is er gebeurd? Ongelukken schieten intussen voor mijn netvlies voorbij. Ondertussen is aan de andere kant van de wereld de telefoon aan A gegeven, ehh ha schoonmoeder, ehhh ja we moeten je iets vertellen, ehhh, ehhh , nou ja, je wordt Oma, slik, waaat? en kijk snel in het rond, maar mijn collega van de receptie en technische dienst zijn al gealarmeerd door mijn reactie…. wat zeg je nu? Ja hoor, , je wordt Oma. Oeps, nu al? Ik ben 45 schiet het dor mijn hoofd, ehh A, en wat nu? Is het gewenst? jaaaa hoor, het is zeer gewenst. O, O, en intussen schieten de woorden van mijn vader door mijn hoofd, ” wie een kindje krijgt mag het houden ” ahh een dejavu, , nou, nou als jullie blij zijn, ben ik ook blij, super, ik wordt Oma yeahhh.

  2. Hahahaha geweldig hoe je moeder hier een blog als reactie terug schrijft!

    Ik was 20 toen ik te horen kreeg dat ik zwanger was. Ongepland, maar meer dan welkom!
    Leuk geschreven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.