10 tips om de kinderen te vermaken tijdens een lange autoreis

Omdat vliegen met z’n zessen mij best een hele uitdaging lijkt en omdat het gewoon vrij prijzig is in het hoogseizoen gaan wij meestal met de auto op vakantie. Het is dan wel belangrijk dat de kinderen zich goed kunnen vermaken, want anders wordt het gegarandeerd ruzie op de achterbank. Ik geef je 10 tips om de kinderen te vermaken tijdens een lange autoreis. Al kun je sommige tips natuurlijk ook goed gebruiken tijdens een vliegreis of treinreis.

1 – iPad

Allereerst uiteraard de iPad/tablet. Films, spelletjes, YouTube. Voor de kindjes die er niet misselijk van worden is de iPad natuurlijk ideaal. Hij biedt uren lang vermaak als het moet. Mocht je tips nodig hebben voor leuke apps voor peuters en kleuters, die vind je hier. Geen tablet? Een portable DVD speler doet het ook nog steeds goed of bijvoorbeeld een Nintendo DS/Switch. Denk wel aan een autolader šŸ˜‰

2 – Autobingo

Zoek op Pinterest op Auto Bingo en je krijgt de leukste bingo kaarten voor in de auto te zien. Super leuk om onderweg te doen. Op de website van de ANWB kun je per leeftijdscategorie bingokaarten downloaden, erg handig! Heb je al genoeg vakantiestress en wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Hema een kant en klaar bingo spel voor in de auto. Deze kaarten kunnen nog opnieuw gebruikt worden ook.

Achterbankbingo kaart van de ANWB
Een van de bingokaarten van de ANWB

3 – Cadeautjes

Pak wat kleine cadeautjes in en geef die verspreid over de reis. Cadeautjes die ze onderweg kunnen gebruiken hebben de voorkeur uiteraard. Denk dan aan een kleur- en doeboek, kleutjes, stickers, raamstickers, een magneet tekenbord, etc. Vooral bij de Action hebben ze leuke spulletjes voor niet al te veel.

4 – Rustplaatsen

Zoek vooraf langs de route rustplaatsen uit waar de kinderen kunnen spelen. Ook kun je een picknickmand meenemen voor onderweg, zodat je kunt gaan picknicken op een rustplaats die daar ruimte voor heeft.

5 – Ouderwetse spelletjes

Tel alle rode auto’s, welke automerken zie je, ik zie ik zie wat jij niet ziet. We deden ze vroeger zelf al op de achterbank, maar deze spelletjes blijven leuk en wat helemaal makkelijk is, je hebt er niets voor nodig.

6 – Routekaart

Maak voor de kinderen een routekaart, zodat ze mee kunnen volgen hoe ver er nog gereden moet worden. Zo hoeven ze niet steeds te vragen “Zijn we er al bijnaaaa??” Voor de kleintjes is een simpele kaart wel handig. Plaats een plaatje op bepaalde punten, een grensovergang, stopplaats of om de zoveel kilometer. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen “Als we bij de ster zijn gaan we BelgiĆ« in” of “Bijj de regenboog gaan we even stoppen”.
Ik maakte zelf een voorbeeld, maar bij de ANWB kun je ze van verschillende landen gratis downloaden.

voorbeeld van een routekaart voor kinderen
Voorbeeld van een routekaart voor kinderen

7 – Alles bij de hand

Erg handig voor onderweg is een auto organizer. Je weet wel, zo’n zak met vakjes die je aan de achterkant van de stoelen hangt. Zo hebben de kinderen achterin alles bij de hand. Gaat er een tablet mee? Kies dan voor een auto organizer met tablethouder zodat de tablet daarin gezet kan worden om filmpjes te kijken.

Autostoel Organizer met tablethouder voor tijdens een lange autoreis
Deze autostoel organizer shop je bij Bol.com

8 – Koptelefoon

Je zit natuurlijk niet te wachten op uren lang het deuntje van The finger family of Baby shark. Dat houdt niemand vol. Neem dus in ieder geval voor de kinderen, of misschien ook wel voor jezelf, tijdens een lange autoreis een koptelefoon mee. Zo kan iedereen rustig van zijn eigen muziek, spelletje of filmpje genieten zonder dat een van de mede reizigers daar last van heeft.

9 – Kies een andere route

Het is misschien fijn om er zo snel mogelijk te zijn, en dus om de kortste en snelste route te nemen, maar misschien is langs een iets minder snelle route wel veel meer te zien.

10 – Boekjes, strips en tijdschriften

Niet ieder kind kan er tegen, lezen in de auto. Voor de kinderen die het wel fijn vinden kun je verschillende boekjes meenemen. Beginnen ze net met lezen? Neem dan ook wat Avi boekjes mee. En voorlezen is natuurlijk altijd goed. Zelf vind ik de boekjes van Bobbi altijd erg leuk om voor te lezen. En dan kan ‘Bobbi op vakantie’ natuurlijk niet ontbreken.

Succes en alvast heel veel plezier!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.