Haal het beste uit je citytrip naar Londen

Tower Bridge Londen

Afgelopen november ging ik voor het eerst sinds een hele lange tijd weer eens naar Londen. Lekker even een weekendje weg met mijn moeder en de oudste puber. Sindsdien krijg ik regelmatig de vraag of ik tips heb. Die heb ik natuurlijk en ik heb ze meteen even gebundeld in een blog. Veel plezier alvast!

Harrods met kerstlichtjes
Harrods

Vliegen

De treinreis naar Londen met de Eurostar heb ik inmiddels ook gemaakt, daar binnenkort een blogje over, in deze blog hou ik het even bij de vliegreis.
Boek je tickets zo vroeg mogelijk. Of dit nu voor de trein of het vliegtuig is (en ik neem ook aan de boot, maar daar heb ik geen ervaring mee), hoe eerder je boekt, des te goedkoper het is.
Welk vliegveld?? Londen Heathrow is ideaal, aangezien je hier zo op het metronetwerk van Londen stapt, maar is vaak wel heel prijzig. Wij kozen zelf voor Gatwick. Je vliegt dan al voor een paar tientjes op en neer.

De trein vanaf Gatwick

Het station van Londen Gatwick bevind zich in de South Terminal en aangezien wij aankwamen in de North Terminal moesten we eerst nog een stukje met de inter-terminal shuttle service. Deze gratis shuttle gaat 24/7 iedere paar minuten heen en weer. Je bent met ongeveer 2 minuten aan de andere kant . Vanaf Gatwick gaan er verschillende treinen zeer frequent richting de stad.
De Gatwick Express gaat non-stop naar Victoria, maar wij stapten op de Southern naar hetzelfde station. Deze reis duurt zo’n 30-35 minuten.

Hotel

Websites als Booking.com en Trivago zijn ideaal om een hotel te zoeken. Ik boek persoonlijk liever de vliegreis apart van het hotel, omdat dit vaak goedkoper is dan een pakket. Lees vooral de reviews als je denkt wat leuks te hebben gevonden! Wij kozen voor The President Hotel, op 2 minuten lopen van metrostation Russell Square. Een prima hotel voor een paar nachten. Met Engels ontbijt, want dat mag natuurlijk niet ontbreken!

Openbaar vervoer in Londen

Betalen voor het openbaar vervoer in Londen is super simpel. Koop een Oystercard bij aankomst en reis op saldo of nog makkelijker: gebruik je bankpas of creditcard (mits je hiermee contactloos kunt betalen).

Oystercard
Oystercard

Toen ik voor het eerst in Londen kwam duizelde de verschillende metrolijnen me, maar lang leve de smartphone! Zet de app Citymapper op je telefoon en reizen met het ov in Londen is een eitje. De bus (je weet wel, zo’n iconische rode dubbeldekker) moet je zeker een keer gedaan hebben, maar de metro is vaak sneller. Nog sneller is het vaak om gewoon te lopen. De gangen en trappen naar het metro platform zijn vaak lang, waardoor je soms langer onderweg bent naar de metro zelf dan wanneer je bovengronds naar je bestemming zou lopen. In de app Tube Map staat een ‘walking tube map’ waarop je makkelijk kunt zien waar het sneller is om te lopen. Comfy schoenen zijn dus zeker een aanrader.

underground Londen (Photo by MontyLov on Unsplash)
Roltrap van/naar de metro

Shoppen in Londen

Shoppen, dat is zeker voor ons dames toch vaak wel de grootste reden om naar Londen te gaan, toch? Nou shoppen kun je hier zeker.
De meeste grote merken, ketens en warenhuizen vind je op Oxford Street en Regent Street. Vooral Regent Street is rond de kerst echt een aanrader door de prachtige kerstlichtjes.

Mijn aanraders:

Primark gaat maandag t/m zaterdag al vroeg (08.00 uur) open, maak hier gebruik van! Het is er dan nog heerlijk rustig. Veel winkels zijn ook tot laat open, maar mijn ervaring is dat het dan nog best druk kan zijn. Op zondag gaan de winkels trouwens pas rond 12.00 uur open.

Toyshop at Selfridges London
De Toyshop van Selfridges in Londen

Sight-seeing

De Towerbridge, de Tower of London, Buckingham Palace, de Big Ben en The London Eye zijn denk ik wel de grootste trekpleisters van Londen. Die hebben wij allemaal in één dag gedaan.
Wij gingen vanaf de Tower Bridge naar de Tower of London en vanaf daar met de boot (ook met de Oystercard!) over de Theems langs de London Eye naar Westminster. Vanaf Westminster en de Big Ben (die helaas voorlopig nog wel in de steigers staat) liepen we over Birdcage Walk (spot hier een hoop vogeltjes en eekhoorntjes) naar Buckingham Palace waar je op zondag om 11.00 uur naar de ‘Changing the guards’ kunt kijken.
The London Eye is natuurlijk een echte trekpleister, maar wel prijzig (zo’n €33 p.p.) en eigenlijk alleen de moeite waard bij mooi weer. Net als The Shard trouwens. De Skygarden is een goed alternatief en is gratis! Wel even een plekje reserveren vooraf.
Voor de Harry Potter fans kan een foto bij Platform 9 3/4 natuurlijk niet ontbreken. Die vind je in de hal van metrostation King’s Cross.

Musea in Londen

Wij kwamen er niet meer aan toe, maar veel musea in Londen zijn gratis. The Natural History Museum staat bovenaan mijn lijst voor de volgende keer en ook Tate Modern en The Britisch Museum staan op mijn volgende wishlist.

Natural History Museum Londen (Photo by Jim Kalligas on Unsplash)
Natural History Museum

Eten en drinken

Naast alle bekende fastfoodketens en fish&chips tentjes vind je hier vooral veel curry. Ga je toch liever voor een burger? Probeer dan Truffle in de nieuwe Seven Dials Market. Liever vegan? Ga dan eens langs bij Neat Burger. Het plant-based restaurant van niemand minder dan Lewis Hamilton!
Bij Borough Market moet iedere echte foodie een keer geweest zijn en voor de beste insta plaatjes moet je zeker een keer Milk Train in Covent Garden langs gaan of bij één van de filialen van EL&N.Ben jij wel eens naar Londen geweest? Wat zijn jouw tips? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.